Prefectura Satu Mare anunţă că se trece la testare comunitară COVID-19

Social

Autorităţile din judeţul Satu Mare vor începe o testare comunitară pentru depistarea COVID-19, după un model al unui institut din Germania, informează Instituţia Prefectului.

“Prefectul Radu Bud şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, au anunţat azi că, în premieră pentru judeţul Satu Mare, se va trece în cel mai scurt timp la testarea COVID-19 în sistem ‘Pool-testing’, adică testarea unui fond comun (testare comunitară). Principiul se bazează pe un studiu efectuat de Institutul Goethe din Germania care se bazează pe analizarea simultană a unui număr considerabil de teste prin efectuarea unei singure analize (a amestecului probelor recoltate). De exemplu, dacă rezultatul testării unui amestec de 100 de probe este negativ, înseamnă că o sigură testare este similară a 100 de teste efectuate”, precizează sursa citată. În cazul în care rezultatul este pozitiv, testele vor fi regrupate şi efectuate din nou.

“Dacă rezultatul este pozitiv, se efectuează o regrupare – de exemplu 50 – 50 a probelor şi efectuarea a 2 teste şi aşa mai departe pe grupe tot mai mici. Pe baza acestui principiu, se poate ajunge ca prin executarea de exemplu a 15 analize să se poată da 100 de rezultate certe COVID-19. Prin această metodă nouă, pe lângă creşterea volumului şi a vitezei de depistare a cazurilor pozitive, creşte şi eficienţa testării faţă de testarea individuală, păstrând totodată acurateţea metodelor folosite până acum”, a mai precizat Instituţia Prefectului.

Testarea comunitară va fi posibilă după punerea în funcţiune în cadrul Spitalului suport COVID-19 a unei noi linii achiziţionate de Primăria Municipiului Carei cu sprijinul unor companii, respectiv prin instalarea unui nou aparat de testare performant în laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.  “Conducerea judeţului îşi exprimă convingerea că prin această procedură medicală nouă, numărul mare de persoane testate va oferi o imagine mai clară a răspândirii virusului SARS-CoV-2 la nivelul judeţului Satu Mare şi va permite o alocare mai bună a resurselor pentru eradicarea bolii”, a mai arătat sursa citată.  În judeţul Satu Mare au fost înregistrate cinci decese, în prezent fiind 39 de cazuri confirmate. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.