Cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie şi podoabe din colecţia medievală, expuse la Carei

Social

Cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie şi podoabe din colecţia medievală şi premodernă din Transilvania vor fi expuse la castelul Karolyi din Carei, informează instituţia, miercuri, printr-un comunicat de presă.

„Expoziţia Cornul Abundenţei se va deschide pentru public la data de 11.07.2020, ora 17,00. Evenimentul s-a realizat prin colaborarea Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, care a pus la dispoziţia Muzeului Judeţean Satu Mare cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie şi podoabă din colecţia medievală şi premodernă. Accesul publicului este gratuit cu respectarea regulilor impuse pentru diminuarea riscului de contaminare cu virusul COVID-19. Mască obligatorie, termometrizare în zona de spectacol. În caz de ploaie, momentul muzical se anulează. Intrarea în sălile de expoziţie va fi permisă treptat cu număr redus de vizitatori. La intrarea în incinta sălilor de expoziţie, purtarea măştilor şi dezinfectarea mâinilor este obligatorie”, precizează sursa citată.

Expoziţia va cuprinde obiecte de vestimentaţie şi bijuterii ale lumii nobiliare din Transilvania.

„În călătoria noastră prin tainele modei, am ales să spunem povestea obiectelor care reflectă strălucirea lumii nobiliare din Transilvania secolelor XVII-XIX, şi nu pe cea a marilor personalităţi care le-au purtat. Spre deosebire de alte obiecte care aparţin culturii vizuale, veşmintele şi podoabele sunt o categorie aparte, care, prin natura lor, ne apropie mai mult de om ca individ şi fac mai uşoară conexiunea între privat şi social. (…) Nobilimea transilvăneană nu era mai puţin pretenţioasă decât cea europeană. Aristocraţii preferau cele mai spectaculoase materiale: brocarturi, mătăsuri, broderii, fildeşul, sideful, aurul, pietrele preţioase, cu cele mai ingenioase lucrături, şi erau dispuşi să-şi cheltuiască mici averi pentru a-şi satisface vanitatea”, au mai precizat organizatorii.

Evenimentul este sprijinit de Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria municipiului Carei, Fundaţia Centrul de Promovare a Turismului Cultural Grof Karolyi. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.