Persoanele cu studii primare pot urma programe de ucenicie

Social

Prin modificările aduse la Legea uceniciei nr.279/2005 se permite persoanelor cu studii primare să fie cuprinse în programe de pregătire pentru ucenicia la locul de muncă.
Prin ucenicie la locul de muncă, se urmărește obținerea unei calificări pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învățare pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă.
Astfel, prin această formă de pregătire, tinerii pot dobândi competențe profesionale și un loc de muncă cu o durată între 6 luni și trei ani, angajatorul asigurându – i ucenicului condițiile necesare pregătirii teoretice și practice.

Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabilește în funcție de
ocupația/calificarea pentru care urmează să se pregătească ucenicul, dar și de competențele dobândite anterior de către acesta, fără a putea fi mai mică de: 6 luni, in cazul in care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1 (nivel de pregătire 4 clase) ;
12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru
dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2 (nivel de pregătire 8 clase);
24 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru
dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3 (nivel de pregătire 10 clase);
36 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru
dobândirea competențeloe corespunzătoare unei calificări de nivel 4 (nivel de pregătire 12 clase);

Ucenicul poate fi supus unei perioade de probă care nu va depăși 30 de zile lucrătoare, iar salariul de bază lunar stabilit pentru contractul de ucenicie la locul de muncă este cel puțin salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condițiile prezentei legi, beneficiază la cerere , din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună pe toată durata programului de ucenicie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.