Casa memorială a preotului sătmărean Vasile Lucaciu din Apa

Divertisment

Casa memorială a unuia dintre cei mai mari luptători pentru drepturile românilor din Transilvania și Marea Unire din 1918, Vasile Lucaciu, poate fi vizitată în comuna natală, Apa. Așezată pe Drumul Național 19 Satu Mare – Baia Mare, clădirea face notă discordantă între locuințele din comună, fiind acoperită cu trestie și vopsită în albastru.

Vasile Lucaciu (1852-1922) a fost unul dintre cei mai mari luptători pentru emanciparea românilor din nord-vestul Transilvaniei, în perioada imperiului Austro-Ungar. A crezut și a luptat pentru unirea tuturor românilor, și a plătit greu pentru crezul său, fiind întemnițat în repetate rânduri.

El s-a născut în 21 ianuarie 1852 într-o casă din localitatea Apa și a copilărit în acest sat, după care și-a continuat studiile în alte părți. Casa în care s-a născut nu mai există, dar în anul 1981 autoritățile au salvat o veche locuință apropiată de cea în care s-a născut marele preot. Locuința a fost transformată în casă memorială, amenajată ca în mijlocul secolului XIX, în care au fost expuse obiecte personale și scrisori ale lui Vasile Lucaciu. Foarte multe dintre scrisori sunt transmise între membrii familiei, dar sunt și scrisori de la jurnaliști din New York, Lucaciu făcând campanie în Statele Unite ale Americii pentru unirea Transilvaniei cu România, sau scrisori schimbate cu personalitățile vremii. 

Interiorul este amenajat specific unei locuințe de pe valea Someșului, cu pat de paie, lădoaie, lăzi de zestre, icoane ce au aparținut lui Mihai Lucaciu, tatăl preotului, și alte lucruri ce au fost adunate de la bătrânii din sat, prin anii 1980. Aici se mai află lucruri care i-au aparținut marelui preot, fotoliul în care a murit, masa de scris, ziare din România, Italia, Franța, Statele Unite în care a apărut, două cădelnițele, obiecte personale, o parte din bibliotecă. Se află expus inclusiv ziarul Satu Mare care anunța moartea celui care ani de zile a luptat pentru drepturi etnice egale între români și maghiari. 

Puțini sunt cei care au curiozitatea să treacă pragul casei-muzeu. Doar cel mult 10-15 persoane pe zi, majoritatea aflate în trecere, tulbură liniștea din încăperi. ‘Sunt foarte puțini vizitatori, eventual în trecere, sunt din București, Brașov, Ilfov, foarte puțini de aici. De obicei de 1 Decembrie se organizează manifestări în memoria sa, sau de 24 ianuarie se serbează ziua sa de naștere, el fiind născut în 22 ianuarie’, a spus conservatorul Angelica Rotăreanu.

Aceasta recunoaște că în satul natal doar bătrânii mai vorbesc despre Vasile Lucaciu, el fiind mai degrabă cunoscut în localitatea maramureșeană Șișești unde a slujit după ce a renunțat la postul de profesor din Satu Mare, la presiunile conducerii de atunci.

Supranumit „Leul de Șișești”, Vasile Lucaciu a dus o viață întreagă militând pentru emanciparea românilor, pentru egalitatea între români și maghiari, fiind unul dintre inițiatorii și semnatarii Memorandumului din 1892. A fost arestat de mai multe ori și în cele din urmă condamnat la cinci ani de închisoare. 

‘Vasile Lucaciu a fost un vizionar, el a fost arestat în mai multe rânduri, iar în timpul unui proces de la Satu Mare cu 20 de ani înainte de Marea Unire le-a spus acuzatorilor săi să se ascundă în ziua când el va fi deputat la București. Istoria i-a îndeplinit această profeție, Vasile Lucaciu chiar a ajuns deputat în Parlamentul României. Și-a văzut opera încheiată în 1918, el era atunci afară din țară, făcea campanie pentru susținerea românilor în Statele Unite și Italia, dar când s-a întors în țară a fost o manifestație uriașă, unde mii de oameni au venit din toate colțurile românismului sătmărean să-i sărute mâna și haina preoțească drept recunoștință pentru lupta pe care a dus-o pentru români’, a declarat Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

După Marea Unire, Lucaciu a fost foarte bine primit în țară, a fost ales deputat de Baia Mare. La 70 de ani s-a retras din politică, s-a stabilit în municipiul Satu Mare, a rămas singur și a fost răpus de boală. La exact patru ani de la Marea Unire, pe 1 decembrie 1922, preotul Vasile Lucaciu a fost înmormântat în satul Șișești, unde a slujit.

Meritele sale au fost recunoscute în anii ce au urmat, autoritățile au ridicat o statuie în centrul vechi al municipiului Satu Mare, ce avea însă să aibă o soartă asemănătoare cu a preotului. ‘Cel mai impozant monument din Satu Mare este monumentul lui Vasile Lucaciu, realizat de marele sculptor Cornel Medrea în 1936. Și acest monument a avut o soartă asemenea celui pe care îl reprezenta. În 1940 a fost demontat în timpul terorii ocupației horthyste, a fost dus la Lugoj, apoi la București și de abia în anul 1968 a fost readus la Satu Mare, fiind amplasat în fața Muzeului pentru că pe locul original fusese amplasat deja monumentul ostașului sovietic. În 1992 monumentul ostașului a fost demontat și mutat în Cimitirul Eroilor, iar monumentul lui Vasile Lucaciu a fost adus în parcul central, în locul în care a fost ridicat în 1936’, a spus Felician Pop.

Fără doar și poate, preotul Vasile Lucaciu este cel mai mare om politic din Satu Mare, el rămânând în cărțile de istorie pentru lupta și sacrificiul său la desăvârșirea neamului român. ‘Vasile Lucaciu este cel mai important om politic român pe care l-a dat vreodată Sătmarul. El este venerat și adorat nu numai la Satu Mare ci și în Maramureș, unde a slujit, la Șișești, și a construit o catedrală. ‘Pro sancta unione omnium romanorum’ scrie pe frontispiciul acestei biserici, dar și pe monumentul său — ‘pentru sfânta unire a tuturor românilor”, a mai spus Felician Pop.