Site icon laSatuMare.ro

Tără(z)boi – spectacol de Ziua Culturii Naționale

Trupa Mihai Raicu a Teatrului de Nord vă invită miercuri 15 ianuarie, de la ora 19.00, la spectacolul „Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caița, scenografia Anda Pop. Video design Dimitris Palade, light design Lucian Moga și Alexandru Dancu.
Distribuția: Crina Andriucă, Raluca Mara, Roxana Fânață, Alexandra Odoroagă, Ciprian Vultur, Cătălin Mareș, Romul Moruțan, Ioana Cheregi, Anca Dogaru, Stelian Roșian, Andrei Gîjulete, Adriana Vaida.
Spectacol ales în abonamente.
PREȚ BILET: 15 lei.
Informații și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6, telefon: 0261712106.

„Tără(z)boi” este textul câștigător al concursului de dramaturgie Focus Drama: Ro cu tema „Diferitele generații în căutarea diferitelor Românii” (2018), proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Piesa Marianei Starciuc, originară din Republica Moldova, scrisă sub formă de jurnal, spune povestea unui sat de pe malul Nistrului prins în războiul transnistrean din 1992, din perspectiva unei fetișcane, Ana, participant direct la acele evenimente. Relatează lucid, dar cu multă candoare, episoade când tensionate, când pline de umor provenit din absurdul și ilaritatea momentului.
Plasarea geografică și temporală creează doar o conjunctură. Conflicte asemenea celui din Transnistria au existat atât în România cât și în întreaga Europă, continuă să existe și vor mai exista.
Ceea ce prevalează din acest text creând empatie este drama profundă a unor oameni prinși în vâltoarea unei situații pe care nu au provocat-o dar a cărei consecințe le vor suporta din plin. 

Textul pe care Mariana Starciuc l-a scris are un puternic iz emoţional şi în ciuda faptului că abordeză un subiect sumbru, încearcă să contureze totul într-o lumină comică, ceea ce parţial se păstrează şi în spectacolul montat de Ovidiu Caiţa. Cu toate acestea, el oferă şi o doză semnificativă de dramatism, lăsând însă neatinse nuanţele pe care autoarea le inserează în piesa ei,ba chiar le accentuează prin construcţia scenică a personajelor, prin cea a discursului şi cea a situaţiilor, prezentând nu doar tragedia unui astfel de eveniment, dar şi absurditatea care vine odată cu ea, precum şi frica iminentă. Tără(z)boi este un spectacol puternic, care abordează un subiect nu tocmai comod şi îl tratează fără menajamente, prezentând la rece faptele şi urmările reale ale acelor evenimente. (Răzvan Rocaș)

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook

Exit mobile version