Compartiment de terapie intensivă pentru copii la Spitalul Judeţean Satu Mare

Social

Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare va avea un compartiment de terapie intensivă pentru copii, printr-un proiect cu finanţarea europeană ce urmează să fie implementat în parteneriat cu un spital din Ucraina.

Managerul SJU Satu Mare, Adrian Marc, a declarat, la conferinţa de deschidere a “Intensive Care for Future”, că proiectul este unul comun cu Spitalul Regional pentru Copii din Mukachevo, iar finanţarea este obţinută prin Programul de cooperare transfrontalieră dintre România, Ungaria, Ucraina şi Slovacia.

Pe perioada proiectului vor avea loc mai multe schimburi de experienţă între medicii din cele două spitale, dar şi instruirea acestora şi achiziţia de aparatură medicală pentru cele două unităţi.

“La Satu Mare vor fi cumpărate cinci kit-uri de ventilaţie pentru terapia intensivă a adultului şi nou născutului. Un kit de ventilaţie se compune din ventilator, monitor, injectomat, infuzomat, pat de reanimare special pentru pacienţii aflaţi în stare critică, echipament medical specific pentru secţia de neonatologie, incubatoare şi dispozitive în anexă pentru nou-născuţi, respectiv echipamente pentru asistenţa în regim de urgenţă a copiilor pentru camera de gardă din Tăşnad, care este punctul de urgenţă al localităţii. Noi sperăm ca prin aceste echipamente să reuşim să creştem calitatea actului medical. Aceste echipamente sunt tot timpul necesare, apar noi configurări tehnologice, noi parametri în îngrijirea bolnavilor, care, dacă nu sunt asistaţi tehnic de echipamente şi dispozitive corespunzătoare, scad în eficienţă”, a precizat Adrian Marc.

O parte din echipamente va rămâne la SJU, iar o parte va ajunge la spitalul din Tăşnad, unde există o secţie pentru copii. “Acest demers trebui început cu updatarea structurii medicale a spitalului, care va avea un segment specializat pe terapia intensivă a nou-născuţilor. Terapia intensivă a nou-născuţilor este un segment foarte sensibil şi, practic, este o specializare distinctă în cadrul specialităţii terapie intensivă. Acest lucru se va realiza în comun între secţia de Terapie Intensivă, respectiv secţia de Neonatologie, pentru că anumite servicii medicale pe partea de terapie intensivă se desfăşoară deja în secţia de Neonatologie, vorbim de născuţii prematuri, care sunt asistaţi pe Terapie Intensivă în acele incubatoare speciale”, a afirmat Marc.

În momentul de faţă, nou-născuţii în stare gravă sunt transportaţi la un spital din Oradea, însă după deschiderea compartimentului nou, vor putea fi trataţi la Satu Mare. “Pentru cazurile dificile şi mai grave suntem arondaţi Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea, acolo merg cu maşină de transport, cu incubator pe ambulanţă. Ne străduim foarte mult ca, prin ridicarea acestui nivel de terapie intensivă la nou-născuţi, să creştem puţin şi acreditarea spitalului pentru că este una dintre condiţiile de acreditare pe o treaptă superioară. Eu sper ca specialiştii care vor lucra în acest proiector deprinde şi vor perfecţiona acele tehnici de îngrijire pentru nou născuţi, noi le vom oferi tot substratul necesar inclusiv cel pe infrastructură medicală”, a mai spus Marc.

Valoarea totală a proiectului este de 1,1 milioane euro, din care 90% reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Spitalului Judeţean Satu Mare îi revine o sumă de 495.000 de euro, pentru care trebuie să asigure o cofinanţare de 82.500 de euro. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.