Aur și argint antic din tezaurul istoric al țării, la Muzeul de Artă Satu Mare

Divertisment

Peste 1.000 de piese de aur și argint din tezaurul istoric al țării, inclusiv de la Pietroasele sau celebrele brățări dacice, sunt expuse la Muzeul de Artă din Satu Mare.

Deschiderea expoziției „Aurul și argintul antic al României”, organizată de Muzeul Național de Istorie a României a avut loc miercuri, în prezența directorului general al instituției, Ernest Oberlander Târnoveanu, și a autorităților locale.

„Această expoziție este una pe care fără falsă modestie ar trebui s-o considerăm ca una extrem de importantă în peisajul muzeografic și cultural al României. Sunt bunuri excepționale și aducerea lor a însemnat un uriaș efort organizatoric. Este și un efort financiar foarte mare, expoziția a fost concepută cu vitrine, cu sisteme de securitate. Muzeul Național, care este finanțat de Ministerul Culturii, deci Guvernul României, asigură cea mai mare parte din cheltuieli, care nu sunt puține, legate de asigurarea pieselor, transport și alte elemente”, a declarat Ernest Oberlander Târnoveanu.

Potrivit acestuia, proiectul aurului antic este cel mai important realizat în România, făcând parte din moștenirea națională și a umanității.

„Este cel mai mare proiect muzeal realizat nu numai în ultimii 25 de ani, ci de când există activitate muzeală în România, de circa 150 de ani. Ne-am decis să facem un asemenea proiect nu numai pentru faptul că patrimoniul nostru cultural este unul extraordinar, ne mândrim cu el, este o parte din moștenirea și națională și a umanității. Acest patrimoniu conține lucruri unice în lume, dar pe lângă această zestre cu care ne-au înzestrat generațiile precedente am considerat că este drept și normal ca toți concetățenii noștri să aibă parte de ce se găsește în colecțiile din București la Muzeul Național de Istorie sau alte muzee din țară”, a afirmat Ernest Oberlander Târnoveanu.

Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta, a spus că aceasta este cea mai mare expoziție făcută la Satu Mare.

„Putem spune că este cea mai mare expoziție făcută la Satu Mare după și înainte de Marea Unire. Și când au fost cele patru brățări dacice s-a putut face o poveste frumoasă, dar iată că acum avem o întreagă istorie. Noi aici am fost nu numai la întretăierea civilizațiilor, nu am fost numai cotropiți, ci am fost și la întretăierea unor curente artistice deosebite și a ideilor de artă, care se văd foarte bine pe piesele din expoziție. Noi suntem o țară care a produs foarte mult aur și expoziția reflectă acest lucru”, a declarat Liviu Marta.

Expoziția, ce va fi deschisă până în 2 noiembrie, cuprinde 1.004 piese acoperind o perioadă care începe odată cu apariția pieselor de aur pe teritoriul țării și se încheie în Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea d.Hr. O parte importantă din artefactele prezentate provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și peste 800 de obiecte au fost selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie și de istorie din țară. Autoritățile au luat măsuri speciale de pază a muzeului, Liviu Marta spunând că valoarea expoziției se ridică la zeci de milioane de euro.